VVD-raadslid John Ummels is woensdag opgestapt uit de gemeenteraad van Meerssen (Limburg).

Hij nam die beslissing nadat hij met de dood bedreigd was. Dat heeft Ummels woensdag gezegd.

De doodsbedreigingen kwamen per post. Ummels heeft aangifte gedaan. Hij zegt ziek te zijn geworden van de doodsbedreigingen en daardoor psychische en lichamelijke klachten te hebben gekregen. Afgelopen weken zijn meerdere raadsleden bedreigd, deels met de dood.

De politie heeft volgens een woordvoerder geen idee uit welke hoek de doodsbedreigingen komen. Ummels is al het derde raadslid dat in korte tijd opstapt.

Dejong

Sinds de zelfgekozen dood van voormalig wethouder Jo Dejong is de sfeer in de raad van Meerssen verziekt. Dejong pleegde enkele weken geleden zelfmoord na de rel die ontstond toen hij een vrouwelijke ambtenaar tegen haar wil getongzoend had.

Twee leden van de partij van Dejong (PJD) zijn uit de fractie gestapt en op eigen titel verder gegaan in de raad.

Geen mening

Waarnemend burgemeester Hans Schmidt wilde woensdag niets zeggen over de ontstane situatie. Ook gouverneur Theo Bovens van Limburg liet via zijn woordvoerder weten ''zichzelf geen mening aan te meten'' over de gang van zaken in Meerssen.

Onlangs liet Schmidt weten een baan als burgemeester van Meerssen niet langer te ambiëren.Schmidt werd waarnemer na het opstappen van VVD-burgemeester Ricardo Offermanns. Die moest vorig jaar onder druk van de raad aftreden in de nasleep van de affaire rond VVD'er Jos van Rey uit Roermond.

Beschuldigingen

De gemeenteraad van Meerssen telt 17 zetels. De PJD verweet de andere partijen over Dejong ''aanklager, rechter en beul'' te hebben gespeeld. Ook in het dorp gaan over en weer beschuldigingen over wie de ex-wethouder de dood in gedreven zou hebben.

Voor 12 april is een demonstratie aangekondigd van sympathisanten van Dejong naar het stadhuis. De demonstratie is vooral gericht tegen burgemeester Schmidt.