Mirjam Sterk wordt de ambassadeur voor jeugdwerkloosheid. De CDA-politica moet de aanpak tegen de groeiende werkloosheid onder jongeren een gezicht gaan geven.

Dat hebben minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en minister Jet Bussemaker (Onderwijs) woensdag bekendgemaakt tijdens een werkbezoek aan een mbo-school in Lelystad. 

Het kabinet maakte begin maart al bekend in 2013 en 2014 50 miljoen uit te trekken om de jeugdwerkloosheid beter aan te kunnen pakken. Onderdeel van de aanpak is een ambassadeur, die het onderwijs en bedrijfsleven beter met elkaar moet verbinden voor werkplekken voor werkloze jongeren.

De jeugdwerkloosheid is de laatste tijd fors gestegen. Was deze in 2011 met 9,8 procent al relatief hoog, in februari 2013 lag dit percentage op 15,5 procent. Niet eerder sinds de jaren 80 van de vorige eeuw was de jeugdwerkloosheid zo hoog.

Rekening

Sterk was 10 jaar Tweede Kamerlid voor het CDA. In mei vorig jaar stopte ze, om plaats te maken voor nieuw talent. "Wie de jeugdwerkloosheid nu niet aanpakt, krijgt straks de rekening gepresenteerd. We kunnen alleen succes behalen als we het met elkaar doen", aldus Sterk over haar benoeming.

Van de 50 miljoen wordt de helft besteed om jongeren door te laten leren op het mbo, in een richting waarbij het perspectief op werk goed is, bijvoorbeeld de techniek.

Tijdens het werkbezoek aan Lelystad kondigde minister Bussemaker aan dat het programma naast mbo-niveau 2 wordt uitgebreid naar mbo-niveau 3 en 4.

De andere helft gaat naar de begeleiding van jongeren naar werk. Arbeidsmarktregio's kunnen dit geld uitgeven aan startersbeurzen, om jongeren werkervaring te laten opdoen.

Tussenstand

Volgens Asscher is deze aanpak een 'tussenstand', zo gaf hij onlangs al aan.

Hij wil dat het sociaal overleg, dat deze maand met werkgevers en werknemers wordt gevoerd, meer duidelijkheid geeft over de bestrijding van jeugdwerkloosheid.

Symboolfunctie

Volgens Dennis Wiersma, voorzitter van FNV Jong, is Sterk een 'fris en jong gezicht' waarin hij alle vertrouwen heeft. Wel is hij nog sceptisch over het mandaat van Sterk. "Het moet geen symboolfunctie worden. Ze heeft tot nu toe hele beperkte middelen."

Volgens Wiersma zou Sterk in eerste instantie inzichtelijk moeten maken hoeveel jongeren met de nu toegezegde gelden aan een baan kunnen worden geholpen. "Dan kom je er denk ik al snel achter dat dit heel weinig mensen zijn. Sterk moet flink gaan lobbyen voor meer geld."

De jongerenbonden van de FNV en CNV hebben in het verleden gepleit voor een taskforce waarbij in het hele land prominenten zich inzetten voor de strijd tegen jeugdwerkloosheid. "Een zwaluw maakt nog geen zomer", zo stelt Wiersma dan ook over de benoeming van één ambassadeur. 

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen