De Tweede Kamer wil dat aanvragen die voor 1 april door burgers zijn gedaan voor het omzetten van hun aflossingsvrije hypotheek alsnog in behandeling kunnen worden genomen.

Aanvankelijk hadden mensen tot 1 januari de tijd om hun hypotheek om te zetten, dit was al verruimd naar 1 april. 

Een meerderheid in de Tweede Kamer met VVD, D66 en PVV voelt er voor om een voorstel van CDA-Kamerlid Raymond Knops te steunen om banken aanvragen van voor 1 april alsnog in behandeling te nemen.

Minister Stef Blok (Wonen) liet eerder weten hiervoor geen ruimte te zien. In het Lente-akkoord van mei vorig jaar is afgesproken dat de aftrek alleen nog geldt bij hypotheken waarbij wordt afgelost. Bestaande hypotheken houden hun rechten.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer met minister Blok over de woningmarkt.

Onduidelijkheid

De opgelopen vertraging is vooral te wijten aan de onduidelijkheid rond de uitvoering van de regeling. Daar was pas in maart duidelijkheid over, waardoor volgens een aantal partijen in de Kamer voor consumenten de tijd te krap was om een afweging te maken.

Ook hadden banken niet genoeg tijd om de aanvraag te verwerken. 

Verlenging

Volgens Knops zou het om duizenden mensen kunnen gaan die met zijn voorstel geholpen kunnen worden.

"En omdat het gaat om aanvragen voor 1 april is er geen risico op aanzuigende werking", aldus Knops.

Met name mensen waarvan hun huis minder waard is geworden zouden profijt kunnen hebben van het omzetten van hun hypotheek.

De kans is in dat geval lager dat zij aan het einde van de looptijd met een restschuld blijven zitten.

VVD

VVD-Kamerlid Barbara Visser is het er mee eens dat er voor mensen die voor 1 april een verzoek hebben ingediend het overgangsrecht geldt.

Wel wil zij de verzekering dat het voor banken inderdaad niet mogelijk was om aanvragen eerder in behandeling te nemen. Ook moet de maatregel uitvoerbaar zijn.

Kees Verhoeven (D66) staat eveneens sympathiek tegenover het voorstel van Knops, maar wil net als Visser wel garantie dat het geen budgettaire consequenties voor de overheid heeft.

Onwaar

PvdA-collega Jacques Monasch wil niets weten van verdere uitstel. Volgens hem wisten mensen al heel lang dat dit er aan zat te komen.

Dat lang onduidelijk was hoe de regeling zou moeten worden uitgevoerd noemt hij 'pertinent onwaar'. Volgens hem zijn het vooral financiële dienstverleners die hierop aandringen, omdat zij verdienen aan het oversluiten van de hypotheken.

SP-Kamerlid Paulus Jansen is dit met hem eens. "Het was al sinds mei duidelijk dat dit er aan zat te komen. Zo'n riante overgangsregeling zie je zelden."

Horrorregime

PVV-Kamerlid Roland van Vliet laat weten de motie te steunen met de kanttekening dat zijn fractie alle plannen om de woningmarkt aan te pakken van tafel wil.

"Wij juichen dan ook alle initiatieven toe die mensen de ruimte geven te wennen aan het horrorregime van dit kabinet", aldus Van Vliet.