Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een proef met het principe van no cure no pay in de rechtsbijstand. 

VVD en PvdA roepen daartoe dinsdagavond het kabinet op.

Hoewel in enkele andere westerse landen al langer advocatendiensten worden geleverd waarbij slechts hoeft te worden betaald als de zaak wordt gewonnen, heeft daar in Nederland lang een taboe op gerust.

De twee coalitiepartijen vinden nu dat 'alle mogelijkheden die kunnen bijdragen tot betaalbare rechtsbijstand verdienen te worden onderzocht'.

Van der Steur

"No cure no pay kan - onder strikte voorwaarden - de toegang tot de rechter verbeteren voor mensen met een goede zaak", meent VVD-kamerlid Ard van der Steur. "Vaak kunnen deze mensen een advocaat niet betalen. Zeker niet als zij niet in aanmerking komen voor rechtsbijstand."

Volgens hem kan no cure no pay ertoe leiden dat een advocaat een kansloze zaak niet aanneemt. "Cliënten met een zo'n zaak zullen niet op no cure no pay basis kunnen procederen. Hierdoor neemt de kans op kansloze procedures af."

"Vanzelfsprekend zijn de voorwaarden waaronder no cure no pay wordt ingevoerd van groot belang: voorkomen moet worden dat we een Amerikaanse claimcultuur binnenhalen", aldus Van der Steur. 

Aanvulling

Jeroen Recourt (PvdA) noemt no cure no pay "geen alternatief voor de afkalvende rechtsbijstand, maar wel een aanvulling op de bezuinigingen."

Volgens Recourt zou het niet om strafzaken gaan, maar vooral om zaken in het civiele recht, zoals consumentenzaken.

VVD en PvdA vinden dat het kabinet nu eerst in gesprek moet gaan met de orde van advocaten om te kijken hoe "op een verantwoorde manier" ervaring kan worden opgedaan met no cure no pay.