Het einde van het complexe automatiseringproject Speer komt in zicht bij het ministerie van Defensie. 

Volgend jaar moet het worden afgerond en het jaar daarop worden de oude systemen uitgeschakeld. Maar dinsdag bleek dat de Kamer er nog niet gerust op is.

Het project dat informatie over het materieel en het personeel moet stroomlijnen, heeft jaren last gehad van kostenoverschrijdingen (ook Hennis moest eerder een overschrijding van 18 miljoen melden) en te hoog gestelde ambities. Reorganisaties bij de krijgsmacht zorgden daarbij voor extra problemen.

Regeringspartij PvdA blijft 'zorgen' houden, zei Kamerlid Angelien Eijsink. Ook Wassila Hachchi (D66) en Raymond Knops (CDA) zijn nog niet overtuigd dat het project nu zonder kleerscheuren wordt afgerond. Alleen Ronald Vuijk van de VVD zei ''vrij positief'' te zijn.

Volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie is de negatieve sfeer die in het verleden rond het project heerste weg en wil iedereen op haar departement het nu tot een succes maken ''om rust te creëren''. Ze hoopt dat er geen geld meer bij hoeft, maar kon het niet helemaal uitsluiten.