De kosten die voortkomen uit het faillissement van fosforproducent Thermphos kunnen best eens hoger uitvallen dan de zeker 70 miljoen euro die de curator onlangs meldde.

Die boodschap had minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag voor de Tweede Kamer.

De Kamer vreest dat de belastingbetaler moet meebetalen aan de schoonmaak van het vervuilde terrein. Kamp gaf aan dat hij een berekening laat maken en dat hij deze kosten zoveel mogelijk wil verhalen op degenen die het hebben veroorzaakt.

De bodem is vervuild met onder meer zware metalen en licht radioactieve stoffen. Ook liggen door het faillissement stoffen (fosforslib, asbest) nu langer op het terrein dan de bedoeling was: ze worden niet meer verwerkt nu het bedrijf niet meer draait.

Reservering

Op verzoek van de Kamer onderzoekt Kamp mogelijkheden die ervoor moeten zorgen dat dit soort bedrijven voortaan zelf geld reserveert om de vervuiling op te ruimen.

Thermphos uit Vlissingen ging eind 2012 failliet. Het bedrijf draaide sinds 2008 verlies, kreeg te maken met fosfor uit Kazachstan dat tegen bodemprijzen op de markt kwam en had last van boetes voor milieuovertredingen en productiebeperkende maatregelen.