
Kabinet houdt vast aan terugdringen tekort tot 3 procent
Eigenlijk had dit jaar het tekort volgens EU-afspraken al op 3 procent horen uit te komen, maar met toestemming van Brussel is het kabinet daarvan afgeweken.
Maar dat kan volgend jaar niet nog een keer, aldus vicepremier Asscher. ''Eén keer mag het, twee keer niet.''
Ook de VVD hecht er sterk aan dat volgend jaar wordt voldaan aan de limiet van 3 procent, zei fractievoorzitter Halbe Zijlstra dinsdag. ''Wij willen geen schulden neerleggen bij toekomstige generaties.''
Samsom
PvdA-leider Diederik Samsom zei even later: ''Dit jaar overschrijden we de norm ruim. Volgend jaar ziet de economie er als het goed is beter uit en dan is het verstandig om een begin te maken met het terugdringen van het begrotingstekort. Zoals we ook hebben afgesproken'', zei hij.
Hij weigerde te zeggen of het tekort per se weer onder de 3 procent moet liggen, zoals de coalitie in maart heeft afgesproken.
Samsom ging niet in op de vraag wat er moet gebeuren als werkgevers en werknemers met een sociaal akkoord komen waardoor het tekort boven de 3 procent zou uitkomen. ''Alles wat ik zeg en het sociaal overleg kan beïnvloeden, laat ik achterwege. Het sociaal akkoord is op dit moment het allerbelangrijkste wat we kunnen bereiken en ik hoop echt dat het slaagt.''
Vakbonden
De vakbonden, die met de werkgevers praten over afspraken die tot een sociaal akkoord met het kabinet moeten leiden, wijzen extra bezuinigingen zonder meer af. Zelfs bij de werkgevers lijkt enige steun te bestaan voor het loslaten van de 3-procentslimiet.
Asscher wilde zich dinsdag niet uitlaten over het sociaal overleg. Dat duurt mogelijk nog enkele weken.
Kritiek
De EU-limiet staat ter discussie na kritiek van deskundigen als directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau. Zij vrezen dat de economie te veel schade oploopt als het kabinet steeds maar bezuinigt.
Ook de voormalige VVD-leiders Frits Bolkestein en Hans Wiegel zitten op deze lijn.