Nederland kan niet instemmen met een verhoging van de EU-begroting voor dit jaar met 11,2 miljard euro.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De Europese begroting voor dit jaar kent een fors gat en de Europese Commissie in Brussel wil dat dichten met een extra bijdrage van de EU-lidstaten.

Het kabinet kan daar niet mee akkoord gaan. De Europese Commissie heeft volgens Dijsselbloem ''geen enkele moeite gedaan om elders binnen de begroting ruimte te vinden''.

Nederland kan de verhoging niet in z'n eentje blokkeren, daarvoor is een zogeheten 'blokkerende minderheid' van een aantal landen nodig.

Extra geld

Brussel heeft het extra geld nodig omdat verplichtingen zijn aangegaan die betaald moeten worden. Van het geld gaat 'geen cent' naar Europese instellingen, zei de verantwoordelijke eurocommissaris vorige week.

Een meerderheid in de Tweede Kamer reageerde vorige week bijzonder negatief op het verzoek van de Commissie. PVV-leider Geert Wilders vroeg het kabinet zelfs of ze daar in Brussel 'helemaal van de pot gerukt zijn'. Op die vraag geeft Dijsselbloem niet letterlijk antwoord, maar hij is het dus wel met de Kamer eens dat de verhoging niet door moet gaan.

EU-budget

Dijsselbloem steunt wel een verhoging van het EU-budget die het gevolg is van de toetreding per 1 juli van Kroatië tot de EU. De begroting wordt daarvoor met 374 miljoen euro opgehoogd. Kroatië draagt zelf 234 miljoen bij.

De lidstaten en ook het Europees Parlement moeten zich nog uitspreken over het verzoek van eurocommissaris Janusz Lewandowski om de begroting met 11 miljard wil verhogen. Onder druk van de lidstaten, die willen besparen, was fors gesnoeid in de begroting 2013. De Europese Commissie wilde 5 miljard euro meer dan de uiteindelijk besloten 132,8 miljard euro.

Vorig jaar bedroeg het gat in de begroting bijna 9 miljard euro. Na een slepende discussie waren de lidstaten uiteindelijk bereid bijna 6 miljard euro bij te passen.

Vijf vragen Europese begroting