Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) gaat kijken of het mogelijk is om de NS zwaarder af te rekenen op vertraging van reizigers, in plaats van op de punctualiteit van treinen.

Dat zei ze dinsdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Mansveld reageerde op een voorstel van PvdA-Kamerlid Duco Hoogland, die wil dat de NS beter gaat letten op de reistijd van treinpassagiers.

''Als je een half uur moet wachten omdat je net je aansluiting hebt gemist, heb je er niks aan dat die trein op tijd is vertrokken'', vindt Hoogland. Hij vindt dan ook dat de afspraken met de NS grondig op de schop moeten.

Zwaarde meewegen

Mansveld zei wel wat te voelen voor deze manier van werken. ''We gaan kijken of we dit zwaarder kunnen laten meewegen'', zei ze. Er zitten wel wat haken en ogen aan het plan, bijvoorbeeld omdat er in de dienstregeling soms geen ruimte is om een trein iets langer te laten wachten. ''Ook kunnen mensen in de wachtende trein hun aansluiting weer missen'', constateerde de staatssecretaris.

Toch vindt ze het een interessant idee om meer te gaan kijken naar de reistijd van deur tot deur. Daar wil ze de NS ook best harder op afrekenen, maar er moeten nog wel afspraken voor de toekomst worden gemaakt. De voorwaarden voor de concessie - het recht om op het spoor te rijden - zijn nog niet vastgesteld voor de periode na 2015.

Zitplaatsen

De NS stelde vorige week voor om het oordeel van de reiziger in de toekomst minder zwaar te laten meewegen. De Tweede Kamer en Mansveld waren hier niet van gecharmeerd.

De staatssecretaris herhaalde tijdens het debat dat ze de mening van reizigers niet op minder punten wil gaan meten. Ze blijft zich richten op de ervaring van reizigers, op thema's als overstaptijd, zitplaatsen in de spits, vertragingen en sociale veiligheid.