Er komt 4 miljoen extra Nederlands geld voor de opvang van Syrische vluchtelingen in omliggende landen.

Dat heeft minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) maandag vanuit Libanon laten weten tijdens een speciale televisieactie.

Ze bezocht er kampen met Syrische vluchtelingen. Het totale bedrag dat met de tv-actie werd opgehaald wordt dinsdag door de Samenwerkende Hulporganisaties bekendgemaakt.

Ploumen gaat de komende dagen bekijken waar het geld kan worden ingezet, maar Libanon krijgt er zeker van. Er is daar goede hulpverlening mogelijk, denkt ze. Nederland gaf in totaal al 30 miljoen. Op dit moment zijn meer dan 1,2 miljoen Syriërs voor het geweld naar de omliggende landen gevlucht. Het worden er steeds meer en er dreigt een humanitaire ramp, vreest Ploumen.

Schokkend

Ze ervoer haar dag bij de Syrische grens van Libanon als schokkend, vertelde ze eerder op de dag. ''De mensen zitten in geïmproviseerde kampjes langs de weg, waar niks is, beperkt water en geen toilet."

"Er komen wel tanks met op zich schoon water, maar na een vieze jerrycan en een vuil bekertje is dat niet zo zuiver meer. Ze zijn beducht voor ziekten. We spraken er ook een echtpaar waarvan een zoontje voor de ogen van zijn ouders was vermoord. Van de familie weet het echtpaar ook niet waar die is.''

Boven het hoofd

De situatie groeit de Libanezen zelf boven het hoofd, stelde Ploumen vast. Het is een bevolking van 4 miljoen. Er zijn 400.000 vluchtelingen geregistreerd, maar het zijn er in werkelijkheid veel meer. Elke week komen er vluchtelingen bij, driekwart zijn vrouwen en kinderen, zonder dat er opvangmogelijkheden zijn.

Het probleem was in Libanon aanvankelijk niet zo zichtbaar, aldus Ploumen, waardoor het onbekend bleef. ''Mensen werden aanvankelijk vooral bij familie en vrienden opgevangen.'' Maar dat is zo langzamerhand geen oplossing meer. Ploumen was bij een familie die vijf andere families opving in het eigen huis.

''De mensen leggen hutje bij mutje om het leefbaar te houden en te regelen dat kinderen naar school kunnen.'' Er zijn lokale hulporganisaties actief, maar Libanon kan het nu niet meer aan. Nederland kan niet aan de zijlijn blijven staan, aldus Ploumen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten