De PVV pakt het criminaliteitsprobleem onder Marokkanen niet serieus op. Dat stelt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch in aanloop naar het 'Marokkanendebat' in de Tweede Kamer donderdag.

"Ze maken het probleem diffuus door de hele gemeenschap op één hoop te gooien, maar toen ze meeregeerden hoorde je niets over een goede aanpak," aldus Marcouch.

De PVV vroeg het debat aan na de dood van de grensrechter uit Almere. Volgens Wilders was de dood van de grensrechter het gevolg van een Marokkanenprobleem.

"65 procent van de Marokkaanse jongens is al eens aangehouden door de politie. Waarom durft niemand dit eerlijk te benoemen?", zo stelde de PVV-leider.

Agenda

Marcouch bestrijdt dit in een gesprek met NU.nl. "Ik heb nooit iets anders gedaan dan de problemen op de agenda zetten, evenals voorgaande PvdA-ministers als Eberhard van der Laan en Guusje ter Horst."

"Maar je moet wel consequent zijn. Toen de PVV als gedoogpartner meeregeerde, heb ik ze 2 jaar lang niet gehoord over een goede aanpak van de problemen."

Debat

Hoewel de titel van het debat de PvdA niet aanspreekt, zal de partij er donderdag wel aan deelnemen.

"Als er een maatschappelijk probleem is en een partij wil daarover debatteren, dan vind ik dat we dat moeten doen", aldus Marcouch.

"Het etiket dat de PVV erop plakte mag ons er niet van weerhouden ons eigen verhaal te vertellen, want dat is een heel goed verhaal."

Opvoeding

De voormalig politieagent heeft duidelijk voor ogen waarom Marokkanen 'op alle foute lijstjes bovenaan staan'.

Marcouch: "Het zit niet in de genen, het is geen natuurwet. De overgrote meerderheid deugt."

"Het gaat om opvoeding. Mijn vader leerde mij dat je met je handjes van andersmans spullen afblijft. Als je tijdens het schoonmaken een gulden tegenkomt, dan is 'ie niet van jou, zo zei hij."

Tegelijkertijd ziet Marcouch 'onvermogen' bij de politie om de problemen goed aan te pakken, in combinatie met een gemeenschap die de telefoon niet oppakt als er iets mis is.

Gemeenschap

"Vrijwel ieder politieonderzoek begint met een telefoontje of een getuigenverklaring. Als Marokkaanse gemeenschap in een wijk moet je zeggen: we laten ons niet besmetten door een halve generatie ontspoorde jongens", aldus Marcouch.

"We zijn schelden op het voetbalveld en etters op straat gewoon gaan vinden. Zelden staat een Marokkaan op die zegt: dat deugt niet."

"In zo'n sfeer kun je als Marokkaanse boef heel lang ongestoord je gang gaan. Maar ik vind: de Marokkaanse gemeenschap is weliswaar niet verantwoordelijk voor de overlast die wordt veroorzaakt, maar wel degelijk mede-verantwoordelijk voor de oplossing."

Politie

Volgens de PvdA'er zijn veel mensen behalve 'op een foute manier loyaal', ook bang om de politie te tippen, of denken ze dat de politie toch niets doet. "Dat heeft echt te maken met gebrek aan vertrouwen in het gezag."

"Daar zit een andere kant van het probleem. De politie en het lokaal bestuur presteren niet goed in de aanpak van de problemen."

"Je moet jongens en meisjes die uit die wijken komen, ook in dienst hebben. Dan kun je situaties beter inschatten. Dat specialisme heeft de politie nodig om de pakkans te verhogen."

"Je hebt nu eenmaal bovenop je basisopleiding extra expertise nodig om bepaalde wijken te kunnen doorgronden. Daar rust nog een taboe op bij de politie, waardoor agenten soms worden opgezadeld met wijken die ze helemaal niet aankunnen."

Regeerakkoord

Marcouch wijst erop dat in het regeerakkoord ook wordt gepleit voor een herwaardering van de politieman in het veld. "Wat mij betreft moet dit hoog op de agenda."

"Die pakkans, die nu bij aangifte rond de 14 procent beweegt, moet omhoog. Daar zullen we de minister, maar ook het korps op afrekenen", aldus Marcouch.

"We kunnen niet langer hebben dat die gastjes ons uitlachen."