Minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) heeft geld toegezegd voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Libanon.

Dat deed ze tijdens een bezoek aan vluchtelingenkampen in het land, meldt haar ministerie maandag.

De hoogte van het bedrag wordt maandagavond bekendgemaakt tijdens een televisie-uitzending over Syrië, waarin de Samenwerkende Hulporganisaties oproepen geld te doneren. Vorige week werd giro 555 voor Syrië opengesteld.

"Als Nederland kunnen we niet aan de zijlijn blijven staan", schrijft Ploumen in een bericht dat door haar ministerie is uitgegeven. Ze wijst erop dat meer dan 1,2 miljoen Syriërs naar omliggende landen zijn gevlucht. "De situatie was al buitengewoon schrijnend en dreigt nog veel erger te worden."

Ramp

Door een snel groeiend aantal vluchtelingen, te kleine opvangkampen en een tekort aan voedsel, water en medicijnen dreigt volgens de minister een humanitaire ramp. "Ik trek voor de opvang van de vluchtelingen in de regio dan ook graag extra geld uit."

Ploumen roept Nederlanders op bij te dragen aan de actie van de hulporganisaties. "Het dieptepunt van deze tragedie is nog niet in zicht. Extra hulp is nu nodig om een grotere ramp te voorkomen."