De PvdA herstelt zich licht in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Ook de PVV van Geert Wilders zit in de lift.

De PvdA boekt ten opzichte van vorige week twee zetels winst. 

Als nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou de partij van Diederik Samsom volgens de peiling 20 zetels behalen. Dat zijn er nog altijd 18 minder dan de PvdA momenteel in de Tweede Kamer heeft.

Coalitiepartner VVD moet ten opzichte van een week geleden een zetel inleveren en komt uit op 22 stuks.

Stijgende lijn

De PVV zet zijn stijgende lijn door. De partij van Geert Wilders boekt ten opzichte van vorige week weer een zetel winst en komt uit op 25. Dat zijn er 10 meer dan de PVV er momenteel heeft. De partij zou daarmee net als vorige week de grootste van allemaal zijn.

Het grootste verlies deze week is voor 50Plus. De ouderenpartij van Henk Krol moet twee zetels inleveren ten opzichte van vorige week en komt op 14. Dat zijn er echter nog altijd 12 meer dan de partij er momenteel heeft.

Bij de andere partijen zijn deze week geen verschuivingen te zien in het aantal kiezers. Zo handhaaft de SP zijn tussenstand van 23 zetels, 8 meer dan de SP momenteel heeft.

Kritiek Dijsselbloem

De Hond onderzocht ook wat de kiezers vinden van de kritiek die Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de Eurogroep, de afgelopen weken kreeg naar aanleiding van zijn optreden rond de financiële redding van Cyprus.

Uit de peiling blijkt dat meer Nederlanders achter Dijsselbloem staan dan een week geleden. Vond een week geleden 34 procent van de kiezers de kritiek onterecht, deze week is dat geklommen naar 48 procent.

De stijging komt echter voornamelijk door een afname van het aantal kiezers dat aangaf geen mening over de kritiek te hebben. Dit percentage liep terug van 32 naar 17 procent.

Het aantal kiezers dat de kritiek juist terecht vindt is licht gestegen van 34 naar 35 procent.