Het is beter als premier Mark Rutte na deze regeerperiode stopt als VVD-leider. Dat zegt VVD-coryfee Frits Bolkestein. 

Bolkestein doet de uitlating zaterdag in Nieuwsuur. ''Als ik Rutte zou zijn, zou ik deze periode afmaken en dan zou ik daarna commissaris in Brussel worden''. Het erelid zegt verder dat het onvermijdelijk is dat er na tien jaar partijleiderschap 'metaalmoeheid' optreedt.

Omdat de VVD 65 jaar bestaat, spreken oud-VVD-leiders over hun partij. Behalve Bolkestein laten ook Hans Wiegel, Ed Nijpels en Jozias van Aartsen hun licht in Nieuwsuur schijnen over de partij.

Wiegel, Nijpels en Bolkestein spraken ook over het begrotingstekort. Dat mag van Europa maximaal 3 procent zijn, maar volgens de coryfeeën moet die norm niet heilig zijn. Bolkestein: ''Ik ben onder de indruk van het verhaal van het CPB dat je moet oppassen met bezuinigen.''

Wiegel vindt dat je de economie nooit moet kapotbezuinigen.

Ontslagrecht 

In Nieuwsuur zeiden Van Aartsen en Bolkestein verder dat ze vinden dat dit kabinet meer moet doorpakken om problemen aan te pakken. Bolkestein vindt dat de VVD geen compromissen moet sluiten over de WW en het ontslagrecht. ''Daar moet de VVD aan vasthouden."

Wiegel pleitte voor een tussenformatie om meer partijen bij het kabinet te betrekken. Bolkestein vindt dat het kabinet in de Eerste Kamer maar een meerderheid bij elkaar moet zien te sprokkelen.