Minister Edith Schippers van Volksgezondheid voelt er niets voor om een ziekenhuis te redden, mocht dat failliet gaan.

''U hoeft van mij niet te verwachten dat ik met geld van de premiebetaler klaar sta om reddingsacties uit te voeren'', zegt ze zaterdag in NRC Handelsblad.

Volgens de minister zou een redding een slecht signaal afgeven aan ziekenhuizen die goed bestuurd worden en niet door fouten in de problemen komen.

''Het feit dat wij banken moeten redden, is al pervers. De bank krijgt de boodschap dat als zij het niet goed doet, de belastingbetaler toch klaar staat om haar te redden. Met ziekenhuizen wil ik zeker die kant niet op", stelt Schippers.

Wel vindt de minister dat de belangrijkste zorg in alle regio's beschikbaar moet blijven, maar daarin voorziet zij geen problemen. "Dit is de stad Nederland. Als ik rondspuug in de Randstad, dan raak ik vijf ziekenhuizen."

In problemen

Op het moment verkeert een aantal ziekenhuizen in financieel zwaar weer. Zo is het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer al enige tijd bezig met een overname om de financiële nood te lenigen.

Ook in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is geldnood. Daar worden dit jaar 155 van de 1100 medewerkers ontslagen in verband met de ''zorgelijke'' financiële situatie.

Fusies

In het interview zegt Schippers dat er te veel als een soort automatisme wordt gefuseerd in de zorg "waarbij je je kunt afvragen of daar goed over nagedacht is."

De minister geeft in het interview geen voorbeelden van slecht doordachte fusies. Ze zegt voorstander te zijn van een extra fusietoets om het samengaan van ziekenhuizen te controleren.