Het fusieplan voor de provincies van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) kan op weinig enthousiasme bij de provincies rekenen.

“Veel nota, weinig visie”, zegt het Interprovinciaal Overleg (IPO) vrijdag in een reactie op de visie die Plasterk deze week presenteerde.

Het kabinet wil de twaalf provincies uiteindelijk samenvoegen tot vijf landsdelen. De fusie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland moet in dit plan de eerste stap worden.

Volgens het kabinet is de fusie nodig om ervoor te zorgen dat de provincies ook in de toekomst hun bestuurlijke taken goed kunnen uitvoeren.

Uitgummen

Niet alleen het IPO maar ook de afzonderlijke provincies waar het fusieplan om draait zijn weinig enthousiast. "Met het uitgummen van wat provinciegrenzen ben je er niet", aldus gedeputeerde van Noord-Holland Elvira Sweet.

"Met deze notitie wordt geen invulling gegeven aan de voorwaarden voor een fusie die de provincie heeft gesteld."

Tunnelvisie

De provincie Flevoland meent dat een goede onderbouwing voor de plannen ontbreekt, en beticht Plasterk van tunnelvisie. De provincie Utrecht schrijft in een reactie dat de minister omgekeerd te werk gaat.

"Hij begint met de fusie van drie provincies als oplossing voor problemen, zonder dat duidelijk is wat deze problemen zijn en zonder alternatieven voor zijn oplossing van deze problemen te onderzoeken."