Groningers die last hebben van zware schade aan hun woning of boerderij door aardgasbevingen moeten extra aandacht krijgen voor hun situatie.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken overweegt zware schadegevallen apart te bekijken. Hij zei dat vrijdag na zijn bezoek aan een zwaar gehavende boerderij in Onderdendam.

Zware schadegevallen verdienen meer aandacht dan de lichte schadegevallen die volgens Kamp kunnen worden afgehandeld aan de hand van de standaardprocedures. Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn sinds augustus vorig jaar al ongeveer 6000 schademeldingen binnengekomen.

Impact

Kamp was donderdag en vrijdag tijdens zijn bezoek aan Noord-Groningen opnieuw onder de indruk van de impact van de aardbevingen door gaswinning op bewoners. ''Het leven van mensen wordt in grote mate bepaald door de bevingen en de schade aan hun huis. Ze hebben in hun leven soms geen keuzevrijheid meer'', aldus Kamp.

De minister wil de komende tijd ook nadenken over een manier om de waardevermindering van woningen tegen te gaan door het gebied te versterken. Hij weet nog niet hoe hij dat gaat doen. ''Er is hier geen gebrek aan fondsen'', zegt hij. ''Dit is ook geen achtergelegen gebied. Het platteland is onderhouden en de infrastructuur is goed.''

Ombudsman

De minister maakte donderdag al bekend dat er een onafhankelijke ombudsman komt waar Groningers met klachten over de afhandeling van schademeldingen na aardschokken terechtkunnen. Kamp kon vrijdag nog niet zeggen wie de nieuwe ombudsman wordt.

Tijdens zijn bezoek sprak de minister ook met bestuurders over de voortgang van de onderzoeken, die op 1 december klaar moeten zijn. Kamp heeft eerder aangegeven dat hij meer informatie nodig heeft om een verantwoord besluit te kunnen nemen over een mogelijke vermindering van de gaswinning in Groningen. Hij zal daarvoor vaker naar Noord-Groningen afreizen.