GroenLinks is blij dat PvdA-leider Diederik Samsom Nederland donderdag een belastingparadijs noemde. 

Vorige maand stemde de regeringspartij nog in met een motie van de PVV die de regering opriep om die term juist tegen te spreken. GroenLinks stelt blij te zijn met de 'draai' van de PvdA en wil met een gezamenlijk actieplan komen om belastingontwijking aan te pakken.

"Ik was even bang dat we de PvdA kwijt waren als bondgenoot in de strijd tegen belastingontwijking", zegt Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks in een verklaring over de instemming van de PvdA met de PVV-motie.

Samsom stelde donderdagavond bij de opnames van het televisieprogramma College Tour het 'slecht te vinden dat Nederland een belastingparadijs is'.

Einde

Volgens de PvdA-voorman heft Nederland te weinig belasting bij bedrijven die 'hier niets doen, maar alleen maar hun geld langssluizen'. "Nu de PvdA weer meedoet, kunnen we een einde maken aan deze oneerlijke praktijken", zegt Klaver.

"Het is niet uit te leggen dat burgers de rekening van de crisis betalen, terwijl mutinationals de dans blijven ontspringen."

Voorstel

GroenLinks hoopt samen met de PvdA tot een voorstel te komen om alleen bedrijven die echt in Nederland actief zijn, gebruik te laten maken van het Nederlandse belastingsysteem. Ook wil GroenLinks dat bedrijven die in Nederland gevestigd zijn, inzicht gaan geven in de hoeveelheid belasting die zij betalen.

Vorig jaar raakte onder meer Starbucks in opspraak, omdat de koffieketen gebruikmaakte van een gunstige belastingroute via Nederland. Het bedrijf betaalde daardoor in veertien jaar tijd slechts 8,6 miljoen pond (tien miljoen euro) belasting in Groot-Brittannië.

Het bedrijf zwichtte uiteindelijk voor de kritiek en zegde toe er de komende twee jaar jaarlijks tien miljoen pond belasting te betalen.