De regeringspartijen zijn het volgens bronnen op het Binnenhof oneens over de besteding van 750 miljoen euro voor hulp en handel in ontwikkelingslanden.

Dat melden De Telegraaf en de Volkskrant vrijdag.

PvdA-minister Lilianne Ploumen (Handel en Ontwikkelingssamenwerking) wil vooral investeren in het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden. Henk Kamp (Economische Zaken) zou het geld willen gebruiken om in tijden van crisis ook Nederlandse bedrijven te stimuleren.

Bronnen binnen beide partijen zeggen dat er een principieel verschil van mening is. Behalve Kamp zou ook minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) ontevreden zijn over de plannen van Ploumen.

Ploumen wilde donderdag haar plannen uit de doeken doen over de toekomst van de ontwikkelingssamenwerking maar de persconferentie daarover is na ingrijpen van premier Mark Rutte tot nader order uitgesteld.

Ploumen stelt in De Telegraaf dat het met de onenigheid tussen haar en enkele VVD-ministers wel meevalt. "Er is binnen de ministerraad brede steun en enthousiasme voor mijn nota. Een aantal collega's had nog aanvullingen, vroeg om extra voorbeelden. Ik vind het leuk om daarmee aan de slag te gaan", zegt ze. "We slaan piketpalen voor de toekomst. Dan maakt een weekje eerder of later niet uit."