De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat proberen te achterhalen met welke artsen in het verleden deals zijn gesloten. 

Dat zegde minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag toe in een debat over de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur.

Ook gaat Schippers onder meer de privacyregels bestuderen om te kijken of en hoe die lijst openbaar gemaakt kan worden.

De bewindsvrouw beloofde dat donderdag tijdens het Kamerdebat over de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur, die zich uit het artsenregister liet schrappen, daardoor niet meer als arts mocht werken maar desondanks weer aan de slag ging in Duitsland.

De minister hield de Kamer voor dat het maken van een lijst met gesloten deals een ''enorme klus gaat worden".

Klink

Haar voorganger Ab Klink lukte het in 2009 niet. Zij vraagt de IGZ nu op allerlei manieren te zoeken, want de informatie is in elk geval niet met een druk op de knop uit de IGZ-computers te halen.

Schippers: ''Ik doe een poging om zo veel mogelijk bij elkaar te schrapen, maar de lijst zal nooit de zekerheid geven dat dit alles is. Er kan altijd iemand opduiken die er niet op staat."

Gewoonte

Tot 2010 was het gewoon beleid om de IGZ deals te laten sluiten met slecht functionerende artsen. Nu gebeurt dat niet meer. ''Echt, no way. Er worden geen deals meer gesloten", stelde Schippers.

Want: ''Iemand uit het artsenregister laten stappen is wel een snelle actie om een arts van de Nederlandse zorgmarkt te krijgen. Maar de buitenlandse patiënt is er niet mee geholpen, omdat dan nergens aangetekend staat dat zo iemand zijn beroep niet meer mag uitoefenen. Het is niet voor niets dat we die deals niet meer sluiten."

Verjaringstermijn

De IGZ lag de afgelopen jaren flink onder vuur en Schippers en de Kamer willen graag dat de inspectie anders gaat werken. De bewindsvrouw wil de IGZ daarom liefst niet te veel belasten met graafwerk in het verleden. ''Iedere toezegging die ik hier doe en die te maken heeft met het verleden betekent dat ze nu minder op de werkvloer kunnen zijn.’’

De suggestie van CDA en SP om de verjaringstermijn bij medische missers van 5 naar 10 of 15 jaar te laten gaan, vindt Schippers een interessante. Ze gaat met collega-minister Ivo Opstelten (Justitie) kijken of het kan.