Oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet gaat vanaf 1 april het Rathenau Instituut leiden. Dat meldde het instituut donderdag.

Verbeet volgt Sander Dekker op, die de voorzittershamer moest neerleggen omdat hij staatssecretaris van Onderwijs is geworden.

Verbeet zat van 2001 tot 2006 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Daarna werd ze voorzitter van het parlement. Na haar vertrek in 2012 werd ze lid van de raad van toezicht van dierentuin Artis en voorzitter van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie.

Dichter bij elkaar brengen

De oud-politica heeft zin in haar nieuwe functie: ''Als Kamervoorzitter heb ik me ingezet voor het dichter bij elkaar brengen van wetenschap en politiek. Ik ben blij dat ik dit als voorzitter van het Rathenau Instituut kan voortzetten'', zegt ze.

Het Rathenau Instituut is ingesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen om de maatschappelijke betekenis van wetenschap en technologie te bestuderen.

Volgens Verbeet zijn thema's als doping in de sport, het elektronische patiëntendossier en schaliegaswinning bij uitstek onderwerpen waar de wetenschappelijke instelling zich mee bezighoudt.