Hoewel alles wat de commissie Deetman heeft aangeraden wordt uitgevoerd, mist de interesse, betrokkenheid en warmte om het leed en de schade op een invoelende manier aan te vliegen.

Dat constateerde VVD'er Ard van der Steur donderdag tijdens een hoorzitting over de vorderingen na de bevindingen van de commissie Deetman, die onderzoek deed naar misbruik binnen de katholieke kerk en ook een serie aanbevelingen presenteerde.

Bij de hoorzitting kwamen zowel vertegenwoordigers van de katholieke kerk aan het woord, als vertegenwoordigers van de slachtoffers.

Procedures

De VVD merkte op dat de procedures wellicht netjes worden gevolgd, maar dat er bij de slachtoffers toch nog een gevoel leeft dat er te weinig begrip en erkenning is voor hun leed.

"Ik hoop dat men in staat is om boven het procedurele uit te stijgen en recht te doen aan de emoties en gevoelens van mensen", aldus Van der Steur.

D66 sloot zich daarbij aan. "Er lijkt wel sprake te zijn van twee werkelijkheden. Eén die de top van de kerk ervaart, en één die de slachtoffers ervaren", aldus Magda Berndsen.

"Daar zit een groot verschil, dat nu maar eens overbrugd moet worden. De aanbevelingen dienen loyaal uitgevoerd te worden."

Contact

Kardinaal Eijck van de Bisschoppenconferentie reageerde dat "als de zaken niet goed lopen, wij bereid zijn daarnaar te kijken. We willen dat bespreken, maar dan moeten we het wel weten."

Hij voegde toe: "Omdat het onderwerp zo emotioneel beladen is, en de slachtoffers vaak emotioneel bevangen, wordt er niet altijd even rationeel gereageerd. Daar willen we rekening mee houden, maar ik zou wel willen zeggen: neem alsjeblieft gewoon contact met ons op."

Ook Kees van Dam van de Konferentie van Nederlandse Religieuzen stelde dat "de context" waarbinnen het contact tussen de slachtoffers en de kerk plaatsvindt, moeizaam is.

Vertrouwen

"Het gaat hier om slachtoffers die in het verleden heel vreselijke dingen hebben meegemaakt door mensen van de kerk, die daardoor het vertrouwen in de kerk en vaak ook alles wat met de kerk te maken heeft helemaal verloren zijn", aldus Van Dam.

"Daar kunnen we alleen maar alle begrip voor hebben, maar dat maakt het zo moeilijk om de communicatie gaande te houden. De slachtoffers hebben zoveel meegemaakt, dat er ook maar het minste of geringste hoeft te zijn, ondanks de goede intentie die er vanuit ons ook is, en het contact is weer kapot."

Verder zei Van Dam zich niet te herkennen in 'de zwijgcultuur' die slachtofferorganisaties de kerk soms verwijten. "Ik heb me altijd afgevraagd wat de slachtoffers met een zwijgcultuur bedoelen. Er wordt buitengewoon veel gesproken over deze zaken."

Ontoerekeningsvatbaar

Annemie Knibbe van Vrouwen Platform Kerkelijk Kindermisbruik zei daarop "verbijsterd" te zijn door de reacties van de vertegenwoordigers van de kerk. "Alsof de slachtoffers ontoerekeningsvatbaar zouden zijn", aldus Knibbe.

"Eerst wordt je geslagen, dan monddood gemaakt, en als je dan met emoties reageert, ben je ontoerekeningsvatbaar. Daar schrik ik echt van."

Ook Bert Smeets reageerde verontwaardigd. "Waarom neemt ú niet eens contact op?", zo richtte hij zich tot de heren Eijck en Van Dam.

Tegen het einde van de hoorzitting nam ten slotte Rob van de Beeten van Stichting Beheer & Toezicht de taak op zich om te proberen het contact tussen de kerk en de slachtoffers te verbeteren.

Lees alles over de Commissie Deetman