CDA en PvdA willen dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid beter haar best doet om te achterhalen welke artsen vanwege disfunctioneren zijn uitgeschreven uit het artsenregister.

Ze zullen daar donderdagavond voor pleiten in een Kamerdebat over neuroloog Jansen Steur die in Duitsland weer ging werken nadat hij in Nederland was uitgeschreven uit het register.

Schippers heeft eerder laten weten dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het verleden niet structureel bijhield met welke artsen een deal werd gesloten om te stoppen met werken. In ruil daarvoor werden die artsen dan niet voor de tuchtrechter gebracht.

Beter zoeken

Maar CDA en PvdA nemen daar geen genoegen mee en eisen dat de minister beter gaat zoeken en eventueel alle inspecteurs van de IGZ aanschrijft. De partijen willen dat openbaar wordt welke artsen zich vanwege fouten hebben laten uitschrijven.

''De minister zegt dat het niet centraal staat geregistreerd, maar heeft ze decentraal binnen de IGZ gevraagd? Zoek beter en maak de informatie openbaar'', zegt CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot. Openbaarmaking is nodig voor het vertrouwen in de IGZ en omdat mensen willen weten of de arts die naast hun bed staat, betrouwbaar is, aldus Bruins Slot.

Ook Lea Bouwmeester (PvdA) zit Schippers achter de broek. ''De minister mag het er niet bij laten zitten. Het patiëntbelang moet vooropstaan.''