Als het aan de VVD ligt, krijgen slachtoffers van een misdrijf meer aandacht. VVD'er Ard van der Steur heeft 25 concrete voorstellen om de positie van het slachtoffer voor, tijdens en na het proces te verbeteren.

Het Kamerlid denkt dat slachtoffers de gebeurtenissen makkelijker kunnen verwerken als ze de aandacht krijgen die ze verdienen.

Daarbij draait het volgens hem om een goede informatievoorziening over het proces, bescherming tegen de dader, wettelijk vastgelegde rechten en schadevergoeding of herstelmaatregelen.

Zo wil hij contact (mediation) tussen beide partijen stimuleren en moet het schadefonds zich makkelijker in een zaak kunnen mengen. Ook zouden mensen langer de tijd moeten krijgen om een schadevergoeding in te dienen.

Naam veranderen

Het slachtoffer moet op de hoogte worden gesteld als er iets verandert in de hechtenis van de dader, als die met verlof gaat of vrijkomt. En slachtoffers die daar behoefte aan hebben, moeten makkelijker hun naam kunnen veranderen.

Van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) wil Van der Steur onder meer horen of die denkt dat er een duidelijkere definitie is te ontwikkelen voor het begrip slachtoffer. Daardoor zouden bijvoorbeeld ouders van kinderen in de Amsterdamse zedenzaak ook als slachtoffer kunnen worden erkend.

Volgens Van der Steur is niet alleen de dader, maar de hele samenleving het aan slachtoffers verplicht om die met herstelmaatregelen of een schadevergoeding te helpen hun leven weer op de rails te krijgen.

De Tweede Kamer spreekt donderdag over het beleid voor slachtoffers van een misdrijf.