De postzegel van 54 eurocent mag vanaf 1 juli maximaal 6 cent in prijs toenemen. Ook de overige zegels mogen 10 procent duurder worden.

Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken met PostNL afgesproken, schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer.

Een iets duurdere postzegel helpt de financiële problemen op te lossen bij PostNL.

Het bedrijf is vooralsnog verplicht om 6 dagen in de week post te bezorgen. Ook moet PostNL vestigingen in stand houden en een uitgebreid netwerk van brievenbussen verzorgen. Doordat er steeds minder post wordt verstuurd, zijn al die diensten echter niet meer rendabel.

Prijsverhoging

Maatregelen zijn volgens Kamp dan ook noodzakelijk. PostNL noemt de prijsverhoging onvermijdelijk.

Toezichthouder Opta moet de noodzaak van de prijsstijging nog toetsen. Pas daarna besluit PostNL of en hoe het gebruik gaat maken van de mogelijkheid om de prijs van de postzegels te verhogen.

PostNL

Kamp sprak verder met PostNL af dat een claim op andere postbedrijven wordt ingetrokken.

PostNL wilde dat die bedrijven zouden meebetalen aan de 6-daagse postvoorziening. Dat is volgens Kamp niet goed voor de concurrentie en schrikt nieuwe bedrijven af om in de postsector te beginnen.

Tariefstijgingen

PostNL stelt verder maatregelen te gaan nemen om de kosten van de 6-daagse postvoorziening te drukken om verdere tariefstijgingen zo veel mogelijk te voorkomen. Mocht het toch weer nodig zijn de postzegel duurder te maken, dan is dat niet voor 2014 aan de orde, schrijft Kamp.

De minister houdt overigens vast aan het plan om PostNL niet langer te verplichten om 6 dagen per week post te laten bezorgen. Nog voor de zomer zal in de Tweede Kamer een wet worden behandeld om het verplichte aantal bezorgdagen naar 5 terug te brengen.

Postzegels

Volgens Kamp leidt dat tot een vermindering van de kosten, maar is dat niet voldoende om te voorkomen dat de postzegels duurder worden.

Bovendien duurt het nog even voor die verandering is doorgevoerd, terwijl een duurdere postzegel op kortere termijn al wat meer lucht geeft aan PostNL.