Premier Mark Rutte staat vierkant achter minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, op wie veel kritiek is vanwege uitspraken over de aanpak van de Europese bankencrisis.

Volgens Rutte heeft Dijsselbloem ''verstandige uitspraken'' gedaan en goed uitgelegd wat hij vindt. Door opmerkingen van Dijsselbloem daalden de beurzen maandagmiddag.

Nu duidelijk is wat hij precies heeft gezegd, dalen de koersen niet meer en is er weer rust op de financiële markten, zei Rutte dinsdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Rutte stelde dat er niet één vaste aanpak is voor de crises in verschillende eurolanden. Er is een 'gereedschapskist' met instrumenten en per geval moet bekeken worden wat nodig is. ''Je kunt niet op voorhand zeggen: ik ga altijd dat instrument gebruiken.''

Trots

Ook PvdA-leider Diederik Samsom verdedigde zijn partijgenoot Dijsselbloem, die het volgens Samsom goed heeft gedaan. ''Ik ben er trots op en ik hoop dat hij het nog een tijd volhoudt, want dat is hard nodig.''

Volgens Samsom is het goed dat Dijsselbloem heeft gewaarschuwd dat Europa niet door kan gaan met voortdurend banken redden op kosten van de belastingbetaler.