Wanneer een in Nederland woonachtig kind met de Turkse nationaliteit te maken krijgt met jeugdzorg of een pleeggezin, hoeft dit niet te worden gemeld aan Turkije.

Ook als de rechter beslist dat het kind in Nederland in een pleeggezin moet worden geplaatst, is er geen meldingsplicht.

Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid (PvdA) dinsdag bekend gemaakt. Van Rijn beloofde zaterdag al dit uit te zoeken na vragen van CDA-Kamerlid Mona Keijzer.

Turkije had hier eerder om gevraagd, naar aanleiding van de ophef over het pleegkind Yunus, dat bij lesbische pleegouders is geplaatst.

"Dat willen we niet, het hoeft ook niet en dat gaan we dus ook niet doen", reageerde Van Rijn dinsdag.

Vrees

Het CDA vreesde dat Van Rijn overwoog om de Turkse autoriteiten op de hoogte te brengen van situaties als het jongetje Yunus dat bij lesbische pleegouders is geplaatst.

Volgens Van Rijn is dat niet het geval en is alleen uitgezocht of Turkije zich terecht beriep op een bepaling uit een internationaal verdrag om de gegevens alsnog te krijgen. Die informatieverplichting is er dus niet, aldus de bewindsman.