Het kabinet geeft de sociale partners 'enkele weken' extra de tijd om tot een sociaal akkoord te komen. Dat zei premier Mark Rutte dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Maandag hebben de onderhandelaars van werknemers en werkgevers, verenigd in de Stichting van de Arbeid, minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) laten weten dat zij er niet in slagen om deze maand al met een akkoord te komen.

Eerder had Asscher gezegd deze maand een onderhandelaarsakkoord te willen.

Volgens Rutte is de voorwaarde voor de extra tijd dat er uitzicht is op een akkoord. "Mijn inzicht, ook op basis van eigen gesprekken met de betrokkenen, geeft voldoende uitzicht om daar op te vertrouwen", aldus de premier.

De Stichting van de Arbeid heeft in de brief aan Asscher laten weten in de loop van april meer duidelijkheid te kunnen geven. De gesprekken lopen sinds 15 maart.

Asscher heeft eerder laten weten dat het kabinet zich zal beraden indien de deadline niet wordt gehaald. 

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold wil van het kabinet meer inzicht over wat er in de onderhandelingen op tafel ligt. Ook wil hij een nieuw tijdspad.

Rutte wil dat inzicht niet geven, omdat hij geen druk op de onderhandelingen wil zetten. CDA-leider Sybrand Buma wees erop dat Asscher eerder wel een deadline had gesteld.

Rutte liet wel weten dat het kabinet door wil gaan met het voorbereiden van de wetsvoorstellen uit het regeerakkoord. Los van het akkoord moeten deze nog dit jaar worden behandeld.

Sociaal akkoord

Het kabinet wil met sociale partners komen tot een akkoord over een brede sociale agenda, met onder andere afspraken over de duur van de WW, het ontslagrecht en de kansen voor arbeidsgehandicapten.

Als het kabinet er met de werkgevers en werknemers uitkomt zal ook nog parlementaire steun moeten worden gevonden.