Begin mei zal waarschijnlijk  het eerste geld uit de lening aan het noodlijdende Cyprus worden overgemaakt. 

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Voordat het geld wordt overgemaakt, wordt eind april waarschijnlijk eerst nog meer duidelijk over een bijdrage van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor Cyprus en over de omvang daarvan.

In de brief legt Dijsselbloem uit hoe het steunpakket aan Cyprus, waarover in de nacht van zondag op maandag overeenstemming werd bereikt, eruit ziet.

Verstandige uitspraken

Dijsselbloem kreeg veel kritiek vanwege uitspraken over de aanpak van de Europese bankenrcrisis, maar premier Mark Rutte schaarde zich dinsdag achter zijn minister.

Volgens Rutte heeft Dijsselbloem ''verstandige uitspraken'' gedaan en goed uitgelegd wat hij vindt. Door opmerkingen van Dijsselbloem daalden de beurzen maandagmiddag.

Nu duidelijk is wat hij precies heeft gezegd, dalen de koersen niet meer en is er weer rust op de financiële markten, zei Rutte dinsdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

"Dijsselbloem heeft gezegd dat er een box met instrumenten is die kan worden ingezet. Hij zei ook dat je op basis van eerdere ervaringen niet kunt zeggen dat je altijd een bepaald instrument moet gebruiken", liet Rutte weten.

Slechte omstandigheden

Volgens de minister is dit beter dan het eerdere pakket, dat op Cyprus geen steun kreeg, maar is het ''overeengekomen in slechtere omstandigheden''.

''Dit akkoord biedt perspectief aan Cyprus en verbetert het uitzicht op herstel van vertrouwen en financiële stabiliteit'', schrijft Dijsselbloem.

Onderdeel van het akkoord is dat grote depositohouders meebetalen aan het herstructureren van de twee grootste banken van het land. Een eerder plan om alle spaarders een vermogensheffing op te leggen, werd vorige week door het Cypriotische parlement verworpen.

Rusland

Dijsselbloem meldt ook dat in het akkoord niet is voorzien in een bijdrage van Rusland. Daarover overlegt Cyprus nog met de Russen.

Veel Russische spaarders hebben spaargeld staan in dat land. De eurogroep kijkt uit naar een Russische bijdrage, aldus de minister.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt de informatie van Dijsselbloem mager. Hij had graag meer willen weten over de inhoud van het steunpakket en de eisen en randvoorwaarden. De Kamer debatteert later op de dag met Dijsselbloem.

Verliezen

De minister van Financiën van Cyprus, Michaelis Sarris, zei dinsdag tegen de BBC dat de verliezen voor de vermogende spaarders van Bank of Cyprus ''significant'' zullen zijn. De exacte percentages zijn volgens hem nog niet bekend, maar het verlies zou zeker op kunnen lopen tot 40 procent.

In ruil voor 10 miljard euro aan noodleningen van de eurolanden en het IMF heft Cyprus de op een na grootste bank van het land, Laiki, op. Tegoeden van klanten van die bank tot 100.000 euro worden ondergebracht bij Bank of Cyprus. Spaarders bij Laiki raken het bedrag dat zij boven die grens bij de bank hadden gestald kwijt.

Spaarders die meer dan een ton hebben op hun rekening bij Bank of Cyprus moeten een groot deel van hun deposito's inleveren. De middelen die daardoor vrijkomen worden gebruikt om Bank of Cyprus van voldoende kapitaal te voorzien.

De topman van Bank of Cyprus, Andreas Artemis, is opgestapt uit protest tegen de forse sanering van zijn bank.

Alles over de schuldencrisis