De aanstaande troonswisseling zal de rijksoverheid 5 miljoen euro kosten, waarbij de beveiligingskosten niet zijn meegerekend uit veiligheidsoverwegingen. 

Dat werd dinsdag bekendgemaakt na afloop van de bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Troonswisseling, die zich buigt over de abdicatie van koningin Beatrix en de inhuldiging van prins Willem-Alexander op 30 april.

Eerder was al duidelijk dat de gemeente Amsterdam in totaal 7 miljoen euro uittrekt.

Bij de bijeenkomst waren premier Mark Rutte, Senaatsvoorzitter Fred de Graaf en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan aanwezig.

Kosten

Rutte herhaalde dat de troonswisseling een feestelijke gebeurtenis moet worden "met een scherp oog voor de kosten". 

Zo wil hij de feestelijkheden "op een intelligente manier verbinden met de veiligheid", maar kan hij de kosten daarvan niet bekend maken omdat "degenen die daar verstand van hebben daar informatie uit kunnen halen".

Gevraagd naar een indicatie - 'is het meer 5 of 50 miljoen' - zei hij alleen: "het is geen 50 miljoen".

Verder wees Rutte erop dat veel bedrijven en artiesten belangeloos hun diensten aanbieden.

Bekijk de uitleg van premier Rutte over de kosten:

Voorbereidingen

Wat betreft de voorbereidingen rond de troonswisseling zei Rutte dat er momenteel "heel hard gewerkt wordt door heel veel mensen" om die rond te krijgen.

"Het is werk in uitvoering, waarvan de contouren duidelijk beginnen te worden. Het eindplaatje zal zich ontvouwen op 30 april."

De premier wist te melden dat inmiddels 1098 journalisten uit binnen- en buitenland zich hebben aangemeld om bij de troonswisseling aanwezig te zijn, nog los van "een zeer grote groep journalisten van de NOS die zullen zorgen voor beelden".

Koningspaar

Ook prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn volgens Rutte druk met de voorbereidingen voor 30 april, onder meer voor het grote interview dat ze aan de NOS en RTL zullen geven.

"Maar het koningspaar is niet nerveus", aldus Rutte.

Het paar zal 350 eigen gasten uitnodigen voor de inhuldiging, waarbij de hele familie van Máxima afwezig zal zijn.

In november zal het nieuwe koningspaar een bezoek brengen aan de Cariben.

Eerder werd het programma van 30 april al bekend gemaakt.

Lees alles over de troonswisseling.