D66 wil dat vakbonden en werkgevers meebetalen aan de maatregelen die nodig zijn om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. 

Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg heeft dat dinsdag gezegd. In februari stelde hij tijdens een Kamerdebat voor dat het kabinet 100 miljoen op tafel legt om de werkloosheid bij jongeren aan te pakken.

''Een bijdrage daaraan van de sociale partners zou mooi zijn'', aldus Van Weyenberg nu. Bonden en werkgevers praten over een sociaal akkoord met het kabinet.

Niet voldoende

Het kabinet heeft 300 miljoen klaarliggen om werknemers die hun baan dreigen te verliezen elders aan de slag te helpen. Van Weyenberg wil dat hiervan 100 miljoen wordt gebruikt om de jeugdwerkloosheid terug te dringen, onder het motto 'van school naar werk'.

Het kabinet trok eerder al 50 miljoen uit voor jeugdwerkloosheid, maar volgens het D66-Kamerlid is dat niet voldoende. De werkloosheid onder jongeren is opgelopen naar 15 procent.

Kritiek

Guy Ryder, topman van de International Labour Organisation (ILO) stelde zich maandag in een interview met NU.nl ook kritisch op tegen de huidige aanpak van het kabinet tegen de jeugdwerkloosheid. 

De directeur-generaal van de arbeidsorganisatie van de VN, stelde dat inzetten op werk voor jongeren een veel duurzamer oplossing is dan voor ouderen. "De sociale partners zeiden ook tegen me: het zijn geen echte banen die we nu voor ouderen creëren, het zijn gesubsidieerde banen. En als je de subsidie weghaalt, dan verdwijnt de baan weer", aldus de topman. 

Dinsdag zou in de Tweede Kamer een debat plaatsvinden over jeugdwerkloosheid. Dit is wegens ziekte van minister Asscher (Sociale Zaken) uitgesteld tot 3 april.

Lees interview