
'Kabinet moet meer inzetten op bestrijding jeugdwerkloosheid'
Dat zegt Guy Ryder, directeur-generaal van de International Labour Organisation (ILO) in een interview met NU.nl.
Daarmee stelt Ryder zich kritisch op tegen het kabinet, dat op dit moment meer geld voor ouderenparticipatie beschikbaar heeft dan voor de aanpak van jeugdwerkloosheid.
De topman van de arbeidsorganisatie van de VN, die zich wereldwijd inzet voor goede arbeidsomstandigheden, waarschuwt voor een 'verloren generatie' in Europa door de hoge werkloosheid onder jongeren.
Gevolgen
"Dat is waar de structurele werkloosheid ontstaat, niet bij de ouderen. De gevolgen van iemand die aan het begin van zijn carrière een slechte start heeft zijn ook veel groter", aldus Ryder.
"Ik weet dat het kabinet een hogere participatiegraad van de ouderen wil. Maar ik kan geen hogere prioriteit verzinnen dan het inzetten op werk voor jongeren."
In Nederland ligt de werkloosheid onder jongeren momenteel op 15,5 procent. Het kabinet liet onlangs wel weten 50 miljoen euro extra uit te trekken voor de aanpak hiervan. Critici als Henk Kool, wethouder in Den Haag en ook jongerenbonden van FNV en CNV bestempelden dit bedrag echter als 'te weinig'.
Niet echt
Volgens Ryder is het inzetten op werk voor jongeren een duurzamer oplossing. "De sociale partners zeiden ook tegen me: het zijn geen echte banen die we nu voor ouderen creëren, het zijn gesubsidieerde banen. En als je de subsidie weghaalt, dan verdwijnt de baan weer", aldus de topman.
"Ik denk dus dat je heel voorzichtig moet zijn met hoe je het geld besteedt. Dat moet duurzaam zijn."
Ontslagrecht
Ryder sluit zich daarnaast aan bij de FNV, dat zich tegen de aangekondigde maatregelen van het kabinet over de verkorting van de WW-duur en de versoepeling van het ontslagrecht heeft gekeerd.
"Als het slecht gaat met de economie en de werkgelegenheid krimpt, dan is het niet slim om mensen makkelijker te kunnen ontslaan. In Spanje zien we bijvoorbeeld dat sinds de ontslagwet daar is versoepeld, veel mensen wel zijn ontslagen maar anderen niet zijn aangenomen."
"Pas als er weer meer groei in de economie zit, is meer flexibiliteit rondom het ontslagrecht weer een legitieme beleidsvraag."
Sociaal overleg
Ryder stelt in het gesprek met NU.nl wel dat hij vrijwel zeker weet dat de gesprekken die momenteel tussen vakbonden en werkgevers en daarna met het kabinet over dergelijke beleidsmaatregelen worden gevoerd, zullen leiden tot een sociaal akkoord.
"Ik zei vandaag nog tegen staatssecretaris Klijnsma, dat het volgens mij niet meer mis kan gaan", aldus Ryder. De topman van ILO sprak maandag op een arbeidscongres in Den Haag nog met de voormannen van de sociale partners, Ton Heerts van de FNV en Bernard Wientjes van VNO-NCW, over de toekomst van de arbeidsmarkt in Nederland.
Trots
"Nederland kan trots zijn op feit dat de vakbonden, werkgevers en de overheid nu in hele moeilijke economische omstandigheden de dialoog aangaan." Volgens Ryder kan het overleg, als het slaagt, als voorbeeld gelden voor landen wereldwijd.
"Een oplossing die breed gedragen is, in plaats van opgelegd door een regering, is veel waard. Dat is nu een groot drama in de zuidelijke landen, waar te veel is opgelegd door instituties zoals de IMF en de ECB. Mensen hebben daardoor het gevoel niets meer in te kunnen brengen. Dat bedreigt uiteindelijk de democratie."
Bezuinigingen
Ryder stelt zich al enige tijd kritisch op tegen de strenge bezuinigingsmaatregelen in de zuidelijke landen van Europa. Maar ook in andere landen, zoals in Nederland en Groot-Britannië zou de focus minder moeten liggen op de fiscale gezondheid van een land, zo vindt de topman.
"Dat verpest de economische groei en vermindert de banengroei. En de paradox is, dat strenge bezuinigingen ook niet de schulden en tekorten verminderen. Als je geen economische groei hebt, dan zal de schuld van een land alleen maar groeien."
Ziek
"Als je ziek bent en je neemt een medicijn, en iemand zegt: dat medicijn is sterker dan we gedacht hadden. Dan verminder je toch de dosis?", zo verwijst hij bovendien naar uitspraken van het IMF, dat onlangs toegaf de gevolgen van de bezuinigingen op de economieen van noodlijdende landen als Griekenland en Spanje onderschat te hebben.
Ook de Europese Unie zou soepeler om moeten gaan met de begrotingsregel van drie procent, zo vindt Ryder.
"Maar sommige regeringen, zoals bijvoorbeeld de Britse, vinden het heel moeilijk om dat toe te geven. Het ligt te politiek gevoelig, om van onpopulair beleid te zeggen: we hadden het mis."