Cyprus is een specifiek geval en er is geen sprake van modellen of 'blauwdrukken'. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft dat maandag in een verklaring laten weten.

Aanleiding voor de verklaring is de commotie die was ontstaan door een interview dat Dijsselbloem maandag had gegeven aan persbureau Reuters en aan de Financial Times.

Daarin was sprake van het reddingsplan voor Cyprus als blauwdruk voor de rest van de Europese bankensector. 

Persbureau Reuters tekende maandagmiddag uit de mond van Dijsselbloem op dat volgende reddingsoperaties niet met publieke maar met private middelen bekostigd moeten worden. Hiermee bedoelde hij niet dat de hulp aan Cyprus een blauwdruk is voor de toekomst, haastte hij zich later op de dag te zeggen.

De interviews bij Reuters en FT leidden tot een daling van de Europese effectenbeurzen. Vooral de financiële aandelen daalden hard.

Specifiek geval

''Cyprus is een specifiek geval met uitzonderlijke uitdagingen die de reddingsmaatregelen vroegen waarover we het gisteren eens zijn geworden. Macro-economische aanpassingsprogramma's zijn maatwerk voor de situatie waar het betreffende land zich in bevindt en modellen of blauwdrukken worden niet gebruikt'', aldus de verklaring van Dijsselbloem.

Andere uitspraken uit de interviews bevestigde een woordvoerster van Dijsselbloem wel. Aandeelhouders en grote spaarders horen volgens hem op te draaien voor risico's die ze nemen.

''Als er een risico is in een bank, zou onze eerste vraag moeten zijn: wat gaan jullie bij de bank eraan doen? Als de bank het niet kan oplossen, praten we met de aandeelhouders en obligatiehouders en als dat nodig is de niet verzekerde spaarders'', zei Dijsselbloem.

Alles over de schuldencrisis