Kamerleden van VVD en PvdA, maar ook een deel van de oppositiepartijen, reageren maandag positief op het plan van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs dat scholen verplicht om pesten aan te pakken.

Dekker en Kinderombudsman Marc Dullaert maakten hun plan maandag bekend.

''Het is goed dat er nu een gezamenlijke aanpak ligt. Dit is een hele goede stap", zegt VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg. Wel vindt ze dat de aanpak van cyberpesten beter moet worden uitgewerkt.

''Dat is nu erg vaag, terwijl ongeveer 20 procent van de kinderen online wordt gepest." Ook valt het haar op dat er niets wordt gezegd over pestende leraren. "Een leraar mag absoluut niet meedoen, dus ik ben benieuwd wat daaraan gaat gebeuren."

Heldere norm

PvdA-Kamerlid Loes Ypma is tevreden dat nu de heldere norm wordt gesteld dat pesten onder geen enkele voorwaarde kan. Ze spreekt van een grote stap voorwaarts om te voorkomen dat kinderen voor het leven beschadigd raken door pesten.

Tegelijkertijd zou ze nog wel graag zien dat er meer aandacht komt voor oudercontracten. ''Ouders spreken dan met de school en de leerling af wat de regels zijn en wat er gebeurt als iemand zich daar niet aan houdt."

Realistisch

Oppositiepartij D66 noemt het plan van Dekker realistisch. ''Het is goed dat dit niet vrijblijvend is", vindt Kamerlid Vera Bergkamp. Ze zou graag zien dat Dekker nog extra aandacht heeft voor kwetsbare groepen, zoals homoseksuele leerlingen. ''Zij zijn nu maar een regel in het plan, terwijl er wel vijf keer zo vaak sprake is van zelfmoord in deze groep."

Ook de ChristenUnie is tevreden dat de vrijblijvendheid verdwijnt. ''Het is zeer belangrijk dat scholen weten hoe zij goed om moeten gaan met pesten in de klas", zegt Joël Voordeind. Daarom is het volgens hem goed dat Dekker gaat bekijken welke leermethodes werken en gaat inzetten op bijscholing van docenten.

''Daarnaast is het zeer belangrijk om cyberpesten te bestrijden. Het pesten houdt vaak niet op bij het hek van het schoolplein, maar gaat door op bijvoorbeeld Facebook."

Onderwijsbond

De Algemene Onderwijsbond (AOb) voelt niet zo veel voor de aanpak van Dekker. ''Laat het scholen zelf oplossen", aldus een woordvoerster van de onderwijsvakbond. ''Het is jammer dat de staatssecretaris ingaat op de hype die er nu rond pesten is."

Als onderdeel van de nieuwe wet moeten scholen voortaan verplicht een lesprogramma tegen pesten gebruiken, een anti-pestcoördinator aanstellen en actief in de gaten houden of er op school wordt gepest.

''Ik heb geen flauw benul hoe naleving gecontroleerd gaat worden. Kan je dan je school aanklagen als je toch gepest wordt?", aldus de woordvoerster.