Rusland heeft maandag boos gereageerd op de redding van Cyprus door de Europese Unie.

De Russische president Vladimir Poetin zou hebben aangedrongen op een herstructurering van de bestaande lening aan Cyprus, meldt de BBC.

Hij zal wel de Cypriotische president en de Europese Commissie steunen bij het oplossen van de crisis in Cyprus.

Russische spaarders hebben veel geld bij Cypriotische banken, dat ze waarschijnlijk kwijt zijn.

Medvedev

''Het stelen van wat reeds gestolen is, gaat door'', reageerde de Russische premier Dmitri Medvedev tegenover Russische media. Hij doelt daarbij mogelijk op het vele zwarte geld dat Russen op Cyprus hebben ondergebracht.

Voormalig Kremlin-adviseur Aleksander Nekrassov voorspelde zondag dat Moskou naar manieren zal gaan zoeken om ''de EU te straffen''. Rusland zou het verlies van de Russische gelden willen wreken op Europese bedrijven.

De ministers van Financiën van de eurolanden gingen maandagochtend vroeg akkoord met een reddingspakket voor het noodlijdende Cyprus. Het land krijgt 10 miljard euro aan noodsteun.

Meer dan een ton

In het oorspronkelijke pakket - dat het Cypriotische parlement vorige week afwees - zouden alle spaarders een heffing moeten betalen. Nu worden alleen spaarders getroffen die bij de banken Laiki en Bank of Cyprus meer dan een ton hebben staan. Daar zitten veel Russen bij.

De probleembank Laiki wordt bovendien opgeheven. De spaarders verliezen hun vermogen boven het ton.

Spaarders bij de Bank of Cyprus, die ook in nood verkeert, zijn over bedragen boven het ton een flink percentage van hun geld kwijt. Hoeveel is nog niet duidelijk. De details van de deal worden komende maanden uitgewerkt.