De fractie van D66 in de Eerste Kamer is bereid te praten over een tussenformatie om mogelijk als derde partij toe te treden tot het kabinet van VVD en PvdA.

Dat zegt Roger van Boxtel, fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer, zondagavond in het KRO-programma Oog in Oog. Van Boxtel noemt het "iets te gemakkelijk" voor het huidige kabinet om telkens op gedoogsteun te rekenen.

Volgens Van Boxtel heeft Nederland rust nodig op bestuurlijk niveau en is het in deze tijd nodig een kabinet te hebben dat kan rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer.

"Nu is er te weinig draagvlak," stelt Van Boxtel. “We moeten zorgen dat de komende vier jaar alle Nederlanders die nu onzeker zijn mee kunnen in een stabiele toekomst.”

Wiegel

Eerder al pleitte VVD-corryfee Hans Wiegel voor een tussenformatie om de coalitie te verbreden. Van Boxtel is de eerste uit de oppositie die openlijk zijn steun voor het pleidooi van Wiegel uitspreekt.

Overigens stelt Van Boxtel dat hij zelf niet beschikbaar zou zijn voor een mogelijk ministerschap. "Dat is een gepasseerd station".