Diverse Tweede Kamerleden hebben vragen over de toestemming die minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft verleend aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om meer aardgas te gaan winnen onder en rond de Waddenzee. 

Regeringspartij PvdA is kritisch en ook bij D66 roept de kwestie een hoop vragen op.

PvdA-Kamerlid Jan Vos geeft aan kritisch te zijn over een verruiming van de gaswinning onder en rond de Waddenzee. "Natuurbescherming staat voorop", twittert hij. De PvdA gaat volgens Vos aan Kamp opheldering vragen.

Ook D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven heeft vragen. "In de hele discussie over de gaswinning in Groningen hebben wij gevraagd of een deel van het gas niet uit kleine velden kan komen. Toen werd gezegd dat ze dat niet voor het einde van het jaar in kaart konden hebben. Voor dit gebied kon dat dus kennelijk wel."

Van Veldhoven, die mondelinge vragen voor dinsdag heeft ingediend voor Kamp, wil onder meer weten of het extra gas uit het Waddengebied kan zorgen voor minder gaswinning in Groningen. Ook wil ze weten of de effecten niet net als in Groningen ernstiger kunnen zijn dan gedacht.

Begin dit jaar bleek uit onderzoek dat de kans op krachtige aardbevingen in Groningen een stuk groter is dan gedacht. Voorheen werd aangenomen dat die niet sterker dan 3.9 op de schaal van Richter kunnen zijn, maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat 4 tot 5 mogelijk is. In december worden de resultaten van verder onderzoek naar de kwestie verwacht.