Als onderdeel van de bezuinigingen op het gevangeniswezen wil het kabinet in de komende jaren 30 gevangenislocaties sluiten. Hieronder een overzicht van de locaties die de deuren sluiten.

In combinatie met andere maatregelen moet dat een besparing van 340 miljoen euro opleveren, zo werd vrijdag bekend na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie sprak tijdens een persconferentie waarin hij de maatregelen toelichtte van "zware bezuinigingen".

2014

Negen locaties: Heerhugowaard Westlinge, Amsterdam Havenstraat, Almelo Niendure , Bankenbosch en Fleddervoort in Veenhuizen, Hoogeveen, vrouwengevangenis Breda, Maastricht Overmaze en Tilburg.

2015

Zeven locaties: Scheveningen, Almelo Karelskamp, Arnhem De Berg, Doetinchem De Kruisberg, Utrecht Wolvenplein, Middelburg De Nederhof en tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken.

2016

Zes locaties: Breda De Boschpoort (alias de Koepelgevangenis), Haarlem, Amsterdam Over-Amstel (alias de Bijlmerbajes), Amsterdam Tafelbergweg, tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug en tbs-kliniek 2Landen in Utrecht.

2017

Vier locaties: Zuyderbos en Amerswiel in Heerhugowaard, De Marstal in Grave en jeugdinrichting De Heuvelrug locatie Eikenstein in Zeist.

2018

Vier locaties: Hoogvliet, Zoetermeer en de locaties Esserheem en Norgerhaven in Veenhuizen.

Voor drie locaties in Veenhuizen (Fleddervoort, Esserheem en Norgerhaven) komt nieuwbouw in de plaats.