De acute zorg voor mensen die in de buurt van Spijkenisse wonen, komt in gevaar als de plannen met het Ruwaard van Putten Ziekenhuis doorgaan.

Dat schrijft burgemeester Mirjam Salet van Spijkenisse in een brief aan een aantal partijen die betrokken zijn bij de toekomst van het in opspraak geraakte ziekenhuis.

Het gaat om spoedeisende hulp en acute verloskundige zorg. Als die functies wegvallen bij het ziekenhuis in Spijkenisse, wordt het in veel gevallen onmogelijk om binnen 45 minuten een patiënt in het ziekenhuis te krijgen, zoals de wettelijke norm voorschrijft.

Salet roept de desbetreffende partijen op ''dit belangrijke zorgaanbod in stand te houden''.

Overname

Ze schrijft de brief mede namens de gemeenten op het eiland Voorne-Putten en de voorzitters van de deelgemeenten Rozenburg en Hoogvliet.

Er is momenteel sprake van een overname van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis door het Van Weel-Bethesda ziekenhuis, het Ikazia ziekenhuis en het Maasstad ziekenhuis.

Doel is dan dat het Ruwaard zich gaat richten op planbare zorg. Het wordt dan een 'doordeweeks' ziekenhuis. Dat wil zeggen dat operaties met een lange hersteltijd aan het begin van de week worden gepland. Eind maart moet er hiervoor een definitief plan liggen.

In opspraak

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis raakte in opspraak door een onverklaarbaar hoog sterftecijfer op de afdeling cardiologie in 2010. De volledige hartafdeling werd vorig jaar tijdelijk gesloten, de polikliniek is inmiddels weer open.