Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) onderzoekt of het mogelijk is het paspoort af te nemen van Nederlandse jongeren die van plan zijn te gaan vechten in Syrië.

Daarbij kijkt hij ook of dit wenselijk en effectief is. Opstelten reageerde hiermee vrijdag op de wens van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer.

PvdA, CDA en VVD hadden het kabinet verzocht te kijken of het mogelijk is Nederlandse jongeren hun reisdocument af te pakken als duidelijk is dat ze naar Syrië willen om daar te gaan vechten.

De minister sprak van ''een zware problematiek". Het gaat hem erom te voorkomen dat jongeren afreizen om te gaan strijden in Syrië of in Afrikaanse landen. Als ze toch gaan, moet bij terugkomst voorkomen worden dat ze radicaliseren.

Burgemeesters hebben middelen om deze jongeren aan te pakken, het vreemdelingenrecht kan worden ingezet en justitie komt in actie bij strafbare feiten.

Symboolpolitiek

Het idee om reisdocumenten af te pakken is ''pure symboolwetgeving''. Dat zegt strafrechtadvocaat André Seebregts die enkele terreurverdachten bijstaat, onder wie een vermeende jihadganger.

''De minister zal daar een harde dobber aan hebben. Je kunt iemands bewegingsvrijheid niet zomaar beperken. En het zal niet meevallen om te bewijzen dat iemand naar zo'n gebied wil om te strijden'', legt Seebregts zijn bedenkingen vrijdag uit.

Omgekomen

PvdA, CDA en VVD kwamen met de oproep naar aanleiding van de toename van het aantal Nederlandse jongeren dat als jihadstrijder naar Syrië of landen in Afrika reist om daar te gaan vechten.

Een kleine 100 Nederlanders zijn inmiddels afgereisd, meldde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof onlangs. Twee van hen zouden de afgelopen week zijn omgekomen in de burgeroorlog in Syrië.

Alles over de onrust in Syrië