De PVV vindt dat EU-burgers geen recht moeten  hebben op een bijstandsuitkering als niet vast staat dat ze in Nederland mogen blijven. 

Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de PVV-fractie donderdag heeft gesteld aan het kabinet. Aanleiding vormt een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in het sociale bestuursrecht.

Deze heeft in een tussenvonnis bepaald dat een EU-burger in Nederland aanspraak kan maken op een bijstandsuitkering zolang de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND nog niet heeft beslist of hij in verband met het beroep op bijstand hier mag blijven.

De PVV noemt het ''bizar'' dat er recht is op bijstand, terwijl EU-burgers verplicht zijn zelf in hun inkomen te kunnen voorzien. Ze roept het kabinet op snel een einde te maken aan deze situatie.

Betere samenwerking

Een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken laat weten dat er gewerkt wordt aan een betere samenwerking tussen IND en gemeenten. Als de IND snel besluit of iemand in Nederland mag blijven, ontstaat er ook geen onbedoeld recht op bijstand.