Premier Mark Rutte en de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zijn het oneens over de manier waarop de zaak van het Turkse pleegkind Yunus nu verder moet worden aangepakt.

Dat bleek donderdag tijdens een gezamenlijke persconferentie na afloop van hun ontmoeting. Turkije pleit voor overleg op ministerieel niveau, maar Rutte zegt daar niet voor te voelen.

In Turkije is ophef ontstaan over de 9-jarige Yunus, het jongetje van Turkse afkomst dat in Nederland bij lesbische pleegouders woont.

Erdogan zegt dat hij hier donderdag met Rutte over heeft gesproken, en dat hij wil dat de zaak wordt opgelost. In de ogen van de Turkse premier moet dit via overleg tussen ministers gebeuren.

Beste zorg

Maar Rutte is daar niet mee akkoord gegaan, zo zei hij. "Dit is geen zaak voor ministers. Wij stellen altijd de beste zorg voorop en doen dat vanuit de gedachte wat het beste is voor het kind", aldus de Nederlandse premier. 

"Het is aan Nederland om te beslissen over de plaatsing van pleegkinderen. Zolang er niet genoeg islamitische pleeggezinnen zijn, zullen we doen wat in het belang is van het kind."

Achtergrond

Rutte zegt wel zoveel mogelijk rekening te houden met de culturele en religieuze achtergrond van kinderen, en zou het goed vinden als er meer islamitische pleeggezinnen zouden zijn om die kinderen op te nemen.

Erdogan heeft zijn hoop uitgesproken dat Yunus terug wordt geplaatst bij zijn biologische moeder.

Bekijk de lezersfoto's van het bezoek van Erdogan