Staatssecretaris Teeven van Justitie ziet 'beperkte meerwaarde' in een elektronische enkelband voor tbs'ers die met proefverlof zijn.

Dat zei hij donderdag tijdens een debat over tbs in de Tweede Kamer, in reactie op vragen van VVD'er Ard van der Steur.

Als je iemand een elektronische enkelband wil meegeven tijdens diens onbegeleid verlof, is het volgens Teeven de vraag of diegene er eigenlijk wel aan toe is om op verlof te gaan.

Vorig jaar juni liet de staatssecretaris nog weten de mogelijkheden voor een elektronische enkelband te onderzoeken voor tbs'ers die eerder in de fout zijn gegaan. "Dan weet je tenminste waar iemand is", zo zei hij toen.

Beperkt

Daar lijkt hij nu op terug te zijn gekomen. "Ik heb dat toen bekeken, en ik ben tot de conclusie gekomen dat de elektronische enkelband een zeer beperkte meerwaarde heeft voor het verlof."

"Iemand kan wel of niet op onbegeleid verlof. Als er toch nog elektronisch toezicht nodig is, zegt dat iets over de hele verlofbeweging op zich", aldus Teeven.

Re-integratie

"Dan is het misschien beter om geen verlof te geven. De doelstelling van de re-integratie bereik je dan immers niet."

Van der Steur is het niet met de staatssecretaris eens dat een enkelband de resocialisatie zou belemmeren. "Wordt vervolgd", aldus de VVD'er op twitter.

Duur verblijf

De gemiddelde verblijfsduur van 10 jaar in een tbs-kliniek is te lang, vindt Teeven. Er moet ook gekeken worden naar andere behandelmethoden. Hoeveel korter de gemiddelde duur moet worden, gaf hij niet aan. En hij wees erop dat uitzonderingsgevallen noodzakelijk zullen blijven.

Teeven gaat ook kijken naar (de wenselijkheid van) het meerdere keren opleggen van tbs voor hetzelfde feit, zei hij op vragen van de PVV. Nu gebeurt dat wel, maar de vraag is of een tweede tbs wel zin heeft als de eerste kennelijk ook al te weinig heeft opgeleverd.

Teeven sloot sluiting van tbs-klinieken in het kader van de komende bezuinigingen niet uit. Maar bezuinigingen leiden volgens hem niet automatisch tot kwaliteitsverlies. Expertise moet worden gehandhaafd, vindt hij .