Oud-PvdA-leider en -informateur Wouter Bos vindt dat het CDA een populistische koers vaart. De oppositiestrategie van de christendemocraten ''kenmerkt zich door een hoog populistisch gehalte’’, schrijft hij donderdag in zijn column in de Volkskrant.

Het CDA stelt zich volgens Bos ''nadrukkelijk oppositioneel en niet-bestuurlijk’’ op. Ook wijst de partij vrijwel alle grote hervormingen, zoals van de woningmarkt, af.

''En ten slotte kiest het CDA ervoor de financiële degelijkheid waarop in de campagne nog zo gehamerd werd, te vervangen door het schieten van gaten in de financiële dekking van het regeringsbeleid zonder alternatieven te bieden.’’

Financiële gat

Bos wijst erop dat het financiële gat dat ontstaat door het afwijzen van het woonakkoord, de AWBZ-bezuinigingen en de lastenverzwaringen van het kabinet ''al snel tussen de 5 en de 10 miljard euro’’ bedraagt.

Het CDA heeft daarvoor geen alternatieven aangedragen. ''De eerste tegenbegroting van het CDA in september gaat dus een huzarenstukje worden’’, verwacht Bos. Het is de gewoonte dat oppositiepartijen rond Prinsjesdag met tegenbegrotingen komen voor de kabinetsplannen.

SP

Bos denkt dat de oppositiestrategie van het CDA niet gaat werken. Partijen als de PVV en de SP kunnen het populisme geloofwaardiger uitdragen, meent hij. Ook past het populisme niet bij de persoon van CDA-leider Sybrand Buma, meent Bos.

Bos was van 2002 tot 2010 PvdA-leider. Van 2007 tot 2010 was hij vicepremier onder CDA'er Jan Peter Balkenende. Samen met VVD’er Henk Kamp was hij informateur van Rutte-II. Tegenwoordig werkt hij als consultant bij adviesbureau KPMG.

Buma plaatste donderdag op Twitter een ironisch bedankje aan ''PvdA-consultant en architect van dit kabinet Wouter Bos voor zijn gratis advies over hoe wij oppositie moeten voeren''.