Coalitie door met schrappen verbod op godslastering
Dat bleek woensdag tijdens het Kamerdebat over de initiatiefwet die door de SP en D66 is ingediend.
Voorafgaand aan het debat waarschuwden de ChristenUnie en de SGP de coalitie. Zij lieten weten dat de steun aan kabinetsplannen niet gegarandeerd is als zij getergd worden op voor hen belangrijke zaken.
De VVD en de PvdA stemmen toch voor het schrappen van het verbod op godslastering. VVD-Kamerlid Joost Taverne stelt dat de wetsbepaling 'overbodig en ouderwets' is.
Volgens PvdA-Kamerlid Martijn van Dam houdt vrijheid van meningsuiting ook in dat mensen zich wel eens gekrenkt kunnen voelen, maar dit betekent niet dat daarom religieuze groepen speciaal beschermd hoeven te worden.
Moeite
De christelijke partijen SGP, ChristenUnie en CDA spraken tijdens het debat nogmaals hun tegenargumenten voor het wetsvoorstel uit.
SGP-leider Kees van der Staaij noemde het schrappen van het wetsartikel een 'groot verlies'. Hij kon het woensdagavond niet opbrengen om, zoals gebruikelijk, de initiatiefnemers D66 en SP te complimenteren met hun wetsvoorstel voor afschaffing van het verbod op godslastering.
Van der Staaij zei dat het gebruik hem "moeilijk valt" deze keer, "omdat dit wetsvoorstel in de ogen van de SGP zo'n verkeerde stap zet. Laat ik dan toch in ieder geval mijn waardering uitspreken voor de ijver die de indieners aan de dag hebben gelegd.''
Het verbod is nog altijd een moreel ankerpunt, vindt Van der Staaij: ''Wie burgers krenkt in hun diepste overtuiging en Godsgeloof, zei hij, brengt daarmee ook de samenleving als geheel schade toe.''
Prioriteit
Net als Van der Staaij vroeg ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zich af waarom er in crisistijd prioriteit wordt gegeven aan de afschaffing. Het verbod is volgens hem ''een uiting van de ethiek van de respectvolle omgang met elkaar''.
Segers ziet ook wel in dat er met de ruime Kamermeerderheid voor afschaffing voor hem geen redden meer aan is. Maar hij hoopt dat ''de geest van de wet voortleeft.''
CDA-Kamerlid Peter Oskam vindt dat het verbod voor de hele samenleving waardevol is. ''Een meerderheid moet zorgdragen voor minderheden en hun gevoelens.''
Eindelijk tijd
De niet-confessionele partijen vonden dat het eindelijk tijd is om de bepaling uit de wet te halen. Dit wordt al bijna 10 jaar tevergeefs gepoogd, de christelijke partijen wisten het altijd tegen te houden. Daar lijkt nu een einde aan te komen.
"Beschaving dwing je niet af met wetten", zei D66-Kamerlid Vera Bergkamp. SP-Kamerlid Ronald van Raak wees er op dat religieuze mensen niet meer rechten verdienen dan ongelovigen.
Voor de PVV gaat het wetsvoorstel, waar wel mee wordt ingestemd, niet ver genoeg. Lilian Helder zei dat wat haar partij betreft ook het verbod op groepsbelediging, holocaustontkenning en op haatzaaien geschrapt mag worden. De grens ligt wat haar betreft bij het aanzetten tot geweld.