De politie zou nummerplaatherkenning door camera's ook moeten inzetten om automobilisten die eerder met teveel alcohol achter het stuur zijn gekropen, extra te controleren.

Dat stelt Tweede Kamerlid Sander de Rouwe van het CDA woensdag.

De controle kan de zware drinker ontmoedigen om beschonken in de auto te stappen, denkt de CDA'er.

''Het aantal zware drinkers in het verkeer daalt al jaren niet. Dat komt vooral omdat de pakkans te laag is. Dat is de achilleshiel van het systeem'', zegt De Rouwe. ''Ze moeten merken dat ze onder verscherpt toezicht staan.''

Nummerplaatherkenning

De politie doet nu al aan nummerplaatherkenning door beelden van kentekens te vergelijken met de nummerplaten in een database.

Daar staan mensen in die worden gezocht, of mensen die nog een boete open hebben staan. De Rouwe wil in die database ook mensen opnemen die in de afgelopen vijf jaar met alcohol op gepakt zijn.

Proef

De Rouwe wil dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) een proef gaat uitvoeren om te zien of met de uitbreiding van het systeem inderdaad meer beschonken automobilisten kunnen worden gepakt.

Bijkomend voordeel is volgens De Rouwe dat de politie gerichter kan controleren. ''Iedereen kent de grootschalige fuiken wel die de politie opzet. Alle automobilisten worden dan van de weg gehaald, terwijl maar 3 procent van de bestuurders iets op z'n kerfstok heeft. Door nummerplaatherkenning in te zetten, kun je alleen de mensen van de weg halen die je echt wilt controleren'', vindt De Rouwe.

Bewaartermijn

De Tweede Kamer praat woensdag met Opstelten over het systeem van nummerplaatherkenning. De minister wil de bewaartermijn van de beelden die camera's langs de Nederlandse wegen maken, opschroeven naar vier weken. Op die manier kan de politie de opnames gebruiken bij het opsporen van criminelen.