Het kabinet bekijkt of het zijn aandeel in uraniumverrijker Urenco gaat verkopen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is daarover in overleg met de andere aandeelhouders uit Groot-Brittannië en Duitsland, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer.

Veel meer wilde Dijsselbloem er niet over zeggen. Hij beloofde de Kamerleden dat hij geen definitieve besluiten neemt zonder instemming van de Tweede Kamer.

Afgelopen zondag schreef de Britse krant The Sunday Times al dat Nederland bereid is de bezwaren tegen een volledige privatisering van uraniumverrijker Urenco te laten vallen. De Nederlandse staat is voor een derde eigenaar van het bedrijf.

Eon

Vorige week meldde Eon, de grootste energieleverancier van Duitsland, dat het zijn aandeel in Urenco wil verkopen. Samen met de verkoop van twee lokale energiecentrales moet dat 2 miljard euro opleveren voor Eon.

In januari werd bekend dat een consortium van bedrijven een meerderheidsbelang wil nemen in Urenco, dat nucleaire brandstof produceert. Het consortium zou bestaan uit financiële partijen en bedrijven uit de kernenergiebranche.