Het kabinet besluit komende maand over de bezuinigingen op de rechtshulp. Dat zei staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag in de Tweede Kamer.

Er is commotie omdat er 100 miljoen euro bezuinigd zou moeten worden, maar dat staat volgens Teeven nog niet vast. Tegelijk betreurt hij het dat het bedrag naar buiten is gekomen.

Teeven benadrukte dat hij goede rechtshulp van belang vindt, maar dat de kosten de laatste 6 jaar buitensporig zijn gestegen. Te denken valt dus aan 'volumeremmers'.

Diederik Samsom van coalitiegenoot PvdA wil niet dat er 100 miljoen gekort wordt op de sociale rechtshulp, zei hij zaterdag.

Niet meer volgen

Liesbeth van Tongeren van GroenLinks kan het niet meer volgen, zo bleek in de Kamer: ''De VVD wil mondige burgers, die zelf hun zaken regelen en voor zichzelf opkomen. Maar als ze dat doen door hun weg naar de rechter te vinden is het weer niet goed.'' Intussen vraagt ze zich af of het standpunt van Samsom ook dat van de coalitie is.

''Zowel de sociale advocatuur als de mensen met weinig geld die misschien een rechter nodig hebben, hebben recht op duidelijkheid.''