Tijdens het bezoek van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zal het kabinet uitleg geven over de zaak-Yunus.

Dat schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken mede namens premier Mark Rutte dinsdag aan de Tweede Kamer.

Het kabinet zal donderdag toelichten ''welke zorgvuldige afwegingen worden gemaakt bij beslissingen over kinderen die in pleeggezinnen worden geplaatst''.

In Turkije is ophef over de 9-jarige Yunus, het jongetje van Turkse afkomst dat in Nederland bij lesbische pleegouders woont. De pleegouders zijn na alle opschudding ondergedoken. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde Turkse bemoeienis met de zaak vrijdag ''volstrekt ongepast''.

Audiëntie

De Turkse premier bezoekt in de ochtend een cultureel evenement. Daarna volgen een audiëntie bij de koningin en overleg met de premier. Ook is er nog een bijeenkomst met het bedrijfsleven.

In het gevolg van Erdogan reizen ministers, parlementariërs en toplieden van het bedrijfsleven mee. Er staat geen bezoek aan de Islamitische Universiteit in Rotterdam op het programma.

Bestendigen

Vorig jaar vierden Nederland en Turkije 400 jaar diplomatieke betrekkingen. Het overleg is bedoeld om die relatie te bestendigen.

''Het onderhouden en verdiepen van goede betrekkingen maakt in belangrijke mate de weg vrij voor het wederzijds opbrengen en uitleggen van kwesties waar Nederland en Turkije andere inzichten hebben en voor het uiting geven aan zorgen over zaken die spelen binnen de betrekkingen'', schrijft Timmermans die zal praten met zijn ambtgenoot Ahmet Davutoglu.

Niets bekend

Van een mogelijk bezoek aan ons land van de Turkse parlementaire onderzoekscommissie mensenrechten naar aanleiding van de zaak-Yunus is Timmermans niets bekend. Verder zal in het overleg de mensenrechtensituatie, de toetredingsgesprekken van Turkije met de EU en de genocide op de Armeniërs aan de orde komen.

Premier Rutte bracht afgelopen november een bezoek aan Turkije met een grote vertegenwoordiging van het Nederlandse bedrijfsleven. De Turkse president Abdullah Gül bracht vorig jaar april een staatsbezoek aan Nederland.