Turkse-Nederlanders kunnen zich verontwaardigd voelen over de plaatsing van het 9-jarige Turkse jongetje Yunus bij lesbische pleegouders, maar ze kunnen ook hun verantwoordelijkheid nemen en zich aanmelden als pleeggezin. 

Die oproep doen twee Turks-Nederlandse Kamerleden van de PvdA zondag.

Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk stellen geraakt te zijn door de commotie van de afgelopen dagen.

''Er is een groot tekort aan islamitische pleeggezinnen. Dan kun je de straat op gaan om te demonstreren, maar je kunt ook je verantwoordelijkheid nemen", stelt Kuzu, die hoopt dat Turkse-Nederlanders zich de komende rijd massaal aan zullen melden om kinderen op te vangen.

Volgens de PvdA'ers is het het beste als kinderen worden geplaatst in pleeggezinnen die nagenoeg hetzelfde zijn als hun eigen gezin. ''Maar die gezinnen moeten er dan wel zijn", zegt Kuzu. Hij vindt het goed dat in Nederland geen onderscheid wordt gemaakt op basis van religie of ras bij de plaatsing van kinderen. ''Het gaat niet om de afkomst van het kind, maar om zijn of haar toekomst."

Erdogan

Kuzu zegt verder dat de zaak onnodig onder druk is komen te staan door het aanstaande bezoek van de Turkse premier Tayyip Erdogan. De biologische moeder van Yunus heeft Erdogan om hulp gevraagd omdat ze haar zoon terug wil. Vicepremier Lodewijk Asscher waarschuwde Turkije vrijdag al zich niet met de kwestie te bemoeien. Ook de Turks-Nederlandse PvdA'ers vinden dat het een Nederlandse aangelegenheid is.

Kuzu en Öztürk deden hun oproep op Facebook en Twitter. ''Er is inmiddels al een flinke discussie ontstaan. De oproep wordt veel gedeeld en rondgestuurd", constateert Kuzu, kort nadat hij zijn bericht plaatste.